Tekstenbank op niveau

‘Interessante teksten die ook nog aansluiten bij het leesniveau van de leerling?’ Waar vind ik die? Op Klassenteksten.nl zijn inhoud en leesniveau aan elkaar verbonden. Zo weet je direct als een leerling een interessante tekst over ‘Ruimtevaart’ leest op welk leesniveau hij aan het werk is.

Een thema op Klassenteksten.nl bestaat uit diverse teksten die worden  ingedeeld op negen verschillende leesniveaus, startende bij de groep beginnende lezers (AVI niveau M3) doorlopend tot niveau 2F (AVI uit / groep 8+). De leesniveaus zijn zowel in de tekstenbank als op de tekst zelf aangegeven . Zo zie je direct bij welk leesniveau een tekst aansluit. Ieder leesniveau heeft zijn eigen kleur en is zo dus goed herkenbaar. De leesniveaus sluiten aan bij de moeilijkheidsgraad en het referentieniveau.

Lezen op referentieniveau

Aan het eind van de basisschool heeft ongeveer 75% van de leerlingen 1F. Een deel van die leerlingen is ook al op weg naar 2F. Zo zal de gemiddelde leerling uit groep 3 teksten met de kleur grijs in de tekstenbank kunnen lezen, groep 4 bruin, enzovoort. Dit is vanzelfsprekend geen vastgelegde grens. Kinderen kunnen vaak meer dan we denken en als ze gemotiveerd zijn kunnen ze vaak net wat extra aan. Ook met extra ondersteuning van de leerkracht kan een leerling een moeilijkere tekst best aan. Zo bouw je samen leesbegrip op!